Google Tag Manager (noscript)End Google Tag Manager (noscript)

WBSO subsidie

Verlaag je loonkosten

De WBSO subsidie verlaagt loonkosten van technische innovaties. Dit kan voor 1 FTE een jaarlijkse besparing opleveren van zo’n €28.000 en in totaal oplopen tot meer dan €100.000. Zo dragen de voordelen structureel bij aan de ontwikkelcapaciteit van een innovatieve onderneming.

Benieuwd of je in aanmerking komt voor de WBSO subsidie? Doe de subsidiecheck en ontdek binnen 1 minuut of je voldoet aan de voorwaarden. De scan is gratis en vrijblijvend.

De WBSO-regeling voor elke innovatieve ondernemer

WBSO is een afkorting voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. De betekenis van de WBSO regeling is kort gezegd: een fiscale regeling voor vernieuwing en het stimuleren van technische innovatie.

Een aantal WBSO subsidie voorwaarden? Elke ondernemer in Nederland die iets wil ontwikkelen of onderzoeken komt in principe in aanmerking voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dit geldt ook voor (betaalde) klantprojecten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Ontwikkeling van (delen van) software.
 • Ontwikkeling van (delen van) een fysiek product of productieproces.

De ontwikkelingen dienen uiteraard technisch nieuw te zijn voor de aanvragende onderneming.

Uitstekende ervaring met Ugoo! Ze hebben indrukwekkende technische kennis en begrijpen waar wij aan werken. — Searchresult

WBSO subsidie 2021

In 2021 bedraagt het voordeel voor BV’s en andere loonbelastingplichtigen 40% over de eerste €350.000 aan bruto R&D-kosten (waaronder loon) en 16% over het meerdere. Voor zogenaamde techno-starters (bedrijven jonger dan vijf jaar) bedraagt de eerste schijf 50% in plaats van 40%.

Heb je een eenmanszaak of VOF? Een zelfstandige met een WBSO subsidie mag in 2020 €12.980 per kalenderjaar opvoeren als aftrekpost op de inkomstenbelasting. Voor starters bedraagt deze aftrekpost zelfs €19.474. Voorwaarde hiervoor is dat een zelfstandige ten minste 500 uur per jaar aan R&D besteedt. De S&O-aftrek voor zelfstandigen in 2021 wordt in december 2020 bekend gemaakt.

Berekening voordeel

De berekening van het financiële voordeel van een WBSO-subsidie:

 • 40% (50% voor starters) van de eerste € 350.000 loonkosten gemoeid met speur- en ontwikkelingswerk (ook wel R&D genoemd);
 • 16% van de resterende loonkosten.

Dit betekent bij een gemiddeld uurloon van € 29 een concreet subsidievoordeel van circa € 28.000 per fulltime werknemer per jaar (€ 35.000 voor starters). Ook holdings kunnen hiervan profiteren. Zelfstandigen die minimaal 500 uur per jaar aan S&O besteden, krijgen een vaste aftrek op de inkomstenbelasting van, de hoogte hiervan is op dit moment nog niet bekend.

WBSO voorwaarden

Naast het ontwikkelen of onderzoeken van technologieën of andere processen zijn er aantal voorwaarden voor de WBSO-subsidie:

 • Het gaat om de ontwikkelen van een product, een proces, programmatuur of het doen van technisch- wetenschappelijk onderzoek.
 • De activiteiten zijn technisch nieuw voor de aanvrager.
 • Activiteiten worden uitgevoerd door eigen R&D-personeel (verloning via Nederlandse loonlijst).
 • Alleen toekomstige R&D-activiteiten zijn subsidiabel.
 • Eventuele knelpunten van de ontwikkelingen worden binnen het bedrijf opgelost.
 • Het bedrijf valt onder de inkomensbelasting.
 • Het bedrijf valt onder de vennootschapsbelasting en draagt loonheffing af voor werknemers die de ontwikkeling of of onderzoek uitvoeren (bijvoorbeeld BV of NV of zelfstandige met personeel).

WBSO aanvragen

Wil je de WBSO subsidie aanvragen? Doe de gratis subsidiecheck van Ugoo of neem contact met ons op voor meer informatie over de aanvraag van de WBSO regeling.