Horizon 2020 SME-instrument

Een subsidie dat hoogwaardige technologie stimuleert

Het Horizon 2020 SME Instrument (MKB-instrument) is een subsidie waarmee het MKB geld voor de ontwikkeling kan verkrijgen voor een disruptieve innovatie. Belangrijke criteria voor de SME subsidie zijn, dat de innovatie: Europees vernieuwend is en het bedrijf internationale ambitie heeft. Het MKB-instrument is een subsidie waarmee hoogwaardige technologie wordt gestimuleerd. De EU helpt hiermee bedrijven om de ‘innovation valley of death’ te overbruggen en voorziet in groeigelden om een Proof-of-Concept door te ontwikkelen naar een werkend prototype in een commerciële omgeving.

Criteria SME Instrument Horizon 2020

Het MKB-instrument is binnen Horizon 2020 een mogelijkheid om vanuit technologieontwikkeling én de markt in aanmerking te komen voor subsidie. Beoordeling hiervan vindt plaats op basis van een viertal criteria:

  • Innovatieniveau (disruptie, technisch risico)
  • Marktpotentie (commercialisatie van het projectplan)
  • Impact op de economie
  • Bedrijfspotentie

Het SME Instrument bestaat uit drie fases. Binnen deze fases is het mogelijk om financiering te krijgen voor de eerste twee. Fase 2 kan in deze situatie fase 1 opvolgen of kan afzonderlijk worden aangevraagd.

  • Fase 1: Haalbaarheidsstudie. Financiering: +/- € 50.000 (looptijd: 6 maanden)
  • Fase 2: Ontwikkeling/R&D/demonstratie. Financiering: (70% van) € 1-€ 3 miljoen (looptijd 12-24 maanden)
  • Fase 3: Commercialisatie (geen subsidie)

Proces

Het Horizon 2020 SME instrument is een mooie, Europese subsidieregeling waar een belangrijk gedeelte van het groeigeld voor een disruptieve innovatie opgehaald kan worden. Complexiteit van de regeling is hoog en het landelijk slagingspercentage is laag (+/- 5%). Ugoo is echter gespecialiseerd in het SME Instrument en daardoor in staat om dit slagingspercentage voor door ons ingediende aanvragen, aanzienlijk te verhogen.

Goede communicatie, een vroege start en nauwkeurig overleg is van groot belang. In een kennismakingsafspraak inventariseren wij wat de kansen van de ondernemer zijn voor het Horizon 2020 SME Instrument. In dit gesprek doorgronden wij de potentie van de innovatie, de Europese marktwaarde en het moment dat deze subsidie interessant is.

Vervolgstappen

Voor meer informatie en het bespreken van de mogelijkheden voor het SME instrument, neem contact op met een van onze consultants.

Persoonlijk contact?

Voor meer informatie, neem contact op met een van onze consultants via de oranje knop of bel ons op 020-3655531.