Google Tag Manager (noscript)End Google Tag Manager (noscript)

De energie-investeringsaftrek (EIA)

Verlaagt de investering in energiezuinige technieken

De energie-investeringsaftrek (EIA) verlaagt de investering van ondernemers in energiezuinige technieken. Deze fiscale aftrek-regeling biedt bovenop de reguliere afschrijving, een extra aftrek van 45% van de investeringskosten in 2020.  Als ondernemer betaal je hierdoor minder vennootschapsbelasting en het voordeel kan daarmee oplopen tot zo’n 13.5%.

EIA

In de brochure Energielijst 2020 staan alle energiezuinige technieken die voor EIA in aanmerking komen. Maatwerkinvesteringen die een forse besparing in energie opleveren komen ook in aanmerking voor fiscale aftrek. Ook duidelijk omschreven investeringen kunnen gebruik maken van het voordeel. Tot slot is het interessant om eigen producten op de Energielijst geplaatst te krijgen. Dit verlaagt de investeringsdrempel voor potentiële afnemers, met een concurrerender product tot resultaat.

 

Voordelen

Je draagt bij aan een energiezuinige markt. Daarnaast is het ook mogelijk om voortbrengingskosten in aanmerking te laten komen. Dit kunnen loon- en materiaalkosten voor productie en installatie zijn, maar ook uitgaven voor technische voorzieningen of aanpassing van bestaande bedrijfsmiddelen.

Voor wie

  • Bedrijven die gevestigd zijn in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden belastingplichtig is (IB of VpB);
  • Bedrijven die investeren in een niet eerder gebruikt bedrijfsmiddel;
  • Bedrijven die een investering doen dat die hoger is dan € 2.500;

EIA voor duidelijk omschreven investeringen

Jaarlijks vindt een publicatie plaats van de energiezuinige investeringen die voor EIA in aanmerking komen. De Energielijst omschrijft circa 150 bedrijfsmiddelen verdeeld in een aantal categorieën. Er zijn 5 categorieën voor energie-investeringen: Bedrijfsgebouwen, Processen, Transportmiddelen, Duurzame energie en Energieadvies. De Energielijst 2020 biedt een helder overzicht van energiezuinige technieken die tot de categorieën behoren.

Als jouw investering op dit moment niet specifiek omschreven in de Energielijst staat, maar wel een forse energiebesparing oplevert kan het zijn dat hij in het volgende jaar er wel in komt te staan. Hierbij is belangrijk dat aangetoond kan worden dat de investering een techniek binnen de onderneming vervangt.

Vervolgstappen

Ugoo ondersteunt bij het effectief benutten van EIA binnen de eigen onderneming. Voor meer informatie over de regeling, neem contact op met een van onze consultants.

Persoonlijk contact?

Voor meer informatie, neem contact op met een van onze consultants via de oranje knop of bel ons op 020-3655531.