Google Tag Manager (noscript)End Google Tag Manager (noscript)

EIC Accelerator

De EIC Accelerator is onderdeel van Horizon Europe en stimuleert MKB-ondernemingen hun nieuwe product, proces of dienst internationaal te vermarkten. Het gaat om radicale innovaties die impact hebben op de internationale markt.

Uniek aan dit grootste programma van Horizon Europe is dat het is toegespitst op MKB-ondernemingen. Deze ondernemingen ontwikkelen een baanbrekende innovatie waarmee nieuwe markten worden gecreëerd, of bestaande markten verstoord. In aanmerking komen innovaties die al gevalideerd zijn en dicht tegen markt klaar aan zitten (TRL 6).

 

Kortom: het betreft innovaties met veel potentie, maar ook een hoog risico. Het toepassingsgebied is vrij te kiezen, zolang er maar een grote maatschappelijke uitdaging aan verbonden zit. De voornaamste beoordelingscriteria zijn als volgt:

 

  • Excellentie: Hoe innovatief is jouw project? Is het een ‘need to have’ of een ‘nice to have’? Hoe groot is het probleem wat je oplost en ga jij echt het verschil maken?
  • Impact: Wat is het perspectief van de potentiële klant? Hoe schaalbaar is de innovatie en wat is het plan voor internationalisatie?
  • Implementatie: Hoe wordt de daadwerkelijke ontwikkeling uitgevoerd? Zijn hiervoor de juiste mensen aan boord?

Voordeel

Er zijn verschillende mogelijkheden. De zogeheten grant only option subsidieert 70% van de projectkosten met een maximum van € 2,5 miljoen. Het is van belang dat kan worden aangetoond hoe het overige gefinancierd wordt, zowel tijdens als na het project. Is financiering vanuit eigen middelen beperkt? Dan is de zogeheten blended finance een alternatief, bestaande uit enerzijds subsidie en anderzijds equity. Blended finance vereist een TRL-level hoger dan 8: een ontwikkeld en gevalideerd product, proces of dienst, klaar voor vermarkten. Ten slotte bestaat er een grant with consent. Dit houdt in dat er een tegenbod wordt gedaan en niet alle begrote kostenposten daadwerkelijk worden gesubsidieerd.

Voor wie?

De EIC Accelerator is specifiek gericht op MKB-ondernemingen. Anders dan bij veel andere Europese subsidies, richt deze regeling zich ook op zelfstandige ondernemingen en niet alleen op consortia.

Persoonlijk contact?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor de EIC Accelerator om jouw business te versterken? Wij helpen graag! Voor meer informatie, neem contact op met één van onze consultants via onderstaande buttons of benader ons via 020-3655531.