Google Tag Manager (noscript)End Google Tag Manager (noscript)

SME-instrument (onderdeel van Horizon 2020)

De Europese Commissie ondersteunt mkb’ers in de laatste stappen om een baanbrekend product of dienst naar de markt te brengen. Deze subsidie van 0,5 tot 2,5 miljoen euro wordt beschikbaar gesteld om 70% van de projectkosten te subsidiëren. Denk hierbij aan R&D voor een laatste optimalisatieslag, schaalvergroting, verificatie en/of validatie van prestaties, demonstraties en activiteiten gericht op de Europese of zelfs mondiale marktintroductie.

Uniek voor een Europese subsidie is dat het SME-Instrument project niet uitgevoerd hoeft te worden door een consortium maar aangevraagd kan worden door één onderneming. Tot eind 2020 loopt deze subsidie. Hierna volgt een nieuw programma, Horizon Europe, dat een vervolg is op Horizon 2020.

Komt je bedrijf in aanmerking voor het SME instrument?

Projecten die in aanmerking komen voor deze subsidie voldoen vaak aan een combinatie van de volgende factoren:

  • De onderneming heeft een nadrukkelijke focus op innovatie, wil sterk groeien en heeft Europese ambities om een gevestigde waardeketen te verstoren.
  • De onderneming heeft eerder subsidies ontvangen voor R&D en de innovatie is beschermd door bijvoorbeeld patenten of een grote voorsprong op concurrenten.
  • De onderneming heeft al een product op de markt, heeft een reeds bestaand netwerk bij klanten & leveranciers opgebouwd en kan na het project direct de markt betreden.
  • De onderneming heeft een sterk team dat beschikt over essentiële ervaring en kennis voor succesvolle uitvoering van het project en commercialisatie van de innovatie.

In 2020 wordt het project afgerond en in 2021 zal Horizon Europe zijn intrede doen. Vanaf 2021 is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor dit project.

 

Horizon Europe

Horizon Europe is de opvolger van het Horizon 2020 programma en zal lopen van 2021-2027. Dit programma van de Europese Unie ondersteunt onderzoek en innovatie als aanvulling op regionale en nationale subsidies. De Europese Commissie heeft hiervoor een bedrag van €80 miljard beschikbaar. Horizon Europe ondersteunt disruptieve innovaties waarbij er subsidiemogelijkheden zijn vanaf het concept tot de marktintroductie van de innovatie. Deze ondersteuning is gebaseerd op drie pijlers, gericht op:

  • Excellent Science: Europese wetenschap op topniveau
  • Global Challenges and European Industrial Competitiveness: Excellentie en maatschappelijke impact
  • Innovative Europe: Versterken concurrentievermogen van de EU

Horizon Europe biedt kansen voor iedere organisatie die actief is in onderzoek, technologische ontwikkeling en/of innovatie in internationaal verband. Hierbij legt de Europese Commissie de focus op het aanpakken van grote problemen op het gebied van gezondheid, klimaatverandering, schone energie, mobiliteit, veiligheid, digitaal en materialen. Vanaf 2021 zal dit nieuwe programma van start gaan. Meer informatie volgt.

Meer informatie?

Benieuwd naar wat Ugoo voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op via 020-3655531.

Persoonlijk contact?

Voor meer informatie, neem contact op met een van onze consultants via de oranje knop of bel ons op 020-3655531.