Google Tag Manager (noscript)End Google Tag Manager (noscript)

Sociale subsidies en kortingen blijven onbenut

Uit onderzoek van Aon, uitgevoerd tussen 2009 en 2015, blijkt dat bijna de helft (44%) van de werkgevers met meer dan 250 medewerkers niet alle subsidies en sociale verzekeringspremies benut. Door het grote aanbod hebben zij geen goed overzicht van de kortingen en subsidies waar aanspraak op gemaakt kan worden.

Besparingspotentieel

Organisaties uit het onderzoek konden gemiddeld zo’n 77.000 euro besparen, de grootste besparing lag zelfs rond de 1 miljoen euro. Benieuwd naar het besparingspotentieel van jouw organisatie? Bereken het aan de hand van de onderstaande tips.

1. Controleer het uitkeringsverleden van medewerkers

Het uitkeringsverleden van medewerkers kan een lastig onderwerp zijn, maar maakt soms wel dat je voor bepaalde subsidies of regelingen in aanmerking komt. Heeft jouw werknemer het overzicht niet paraat, vraag dan een machtiging om het uitkeringsverleden voor hem uit te zoeken.

2. Bewaar personeelsdossiers minimaal 15 jaar

Wist je dat werknemers tot wel tien jaar in de WGA kunnen verblijven? Daardoor zijn de kosten voor een medewerker die ziek wordt tot wel 15 jaar later aan jou als werkgever toerekenbaar (T2-principe). Wil je de optie openhouden om bezwaar te maken tegen jouw premie? Voorwaarde voor een herziening is dat je het dossier van de werknemer nog hebt. Bewaar personeelsdossiers dus minimaal 15 jaar.

3. Controleer bij een fusie of overname of de juiste data worden gebruikt

Soms worden bij een fusie of overname verkeerde gegevens in de salarissoftware geïmporteerd. Daardoor benut je niet (automatisch) alle vrijstellingen en kortingen. Ben je recent betrokken bij een fusie of overname? Controleer dan nog eens extra of de juiste data zijn gebruikt. Zo’n check levert in totaal al snel 65.000 euro op.

4. Check de (standaard) instellingen van het salarissoftwarepakket

Vertrouw je blind op de instellingen van salarissoftwarepakket? Een controle is aan te bevelen: het verschilt van pakket tot pakket of functies automatisch of handmatig gaan. Door één vergeten vinkje kan je soms al duizenden euro’s mislopen.

5. Bewaar de gegevens van het oude salarispakket

Stap je als organisatie over op een ander salarispakket? Zorg dat je toegang houdt tot de oude gegevens. Dat is geen vanzelfsprekendheid: in veel gevallen gaan deze gegevens verloren of kan je er niet meer bij. Dit belemmert het doorvoeren van correcties achteraf. Bovendien ben je bij een controle door de Belastingdienst verplicht om deze oude gegevens beschikbaar te stellen.

6. Controleer de Beschikking Werkhervattingskas (Whk), inclusief de specificatie

De Belastingdienst stuurt alle werkgevers in Nederland elk jaar in november de beschikking Whk van het komende jaar. In die beschikking staan de premies voor de arbeidsongeschiktheidsfondsen van het UWV. Worden hierin ook WGA- of Ziektewetuitkeringen toegerekend? Controleer dan goed of dat wel terecht is en of de hoogte van de vermelde uitkeringen kloppen. Teken bezwaar aan als dat niet zo is. Afhankelijk van de loonsom kan de besparing oplopen tot 50.000 euro.

Meer informatie?

Download hier het volledige rapport van Aon.