Google Tag Manager (noscript)End Google Tag Manager (noscript)

Nederland is een innovatieland

Nederland is in 2016 voor het eerst leidend in Europa op het gebied van innovatie. Samen met nog vier landen vormt Nederland de kopgroep van landen die minimaal twintig procent boven het Europese gemiddelde scoren op 25 indicatoren voor innovatiekracht.

In Nederland zijn er diverse regelingen en initiatieven die bijdragen aan dit succes:

1. Innovatiekrediet

Een regeling geïnitieerd door het ministerie van Economische Zaken. Wanneer je als ondernemer nieuwe producten, processen of diensten ontwikkelt met een sterke business case, kom je in aanmerking voor het innovatiekrediet: risicodragend en alleen terug te betalen als de ontwikkeling slaagt.

2. Qredits

Qredits is een stichting dat in het leven geroepen is om startende en bestaande ondernemers te helpen bij het starten of investeren in hun bedrijf met coaching, tools en financiering tot €250.000.

3. ROM

De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) helpen bedrijven in de regio’s met innovatie, duurzaamheid, en groei van banen, bijvoorbeeld met een participatie of risicodragende lening.

4. Topsectoren

Zowel het grootbedrijf als het MKB kan profiteren van deze regeling. Denk aan financiering van R&D-projecten, onderzoekers inhuren voor een innovatieproject of samenwerkingspartners vinden.

5. NLgroeit

Door ondernemers in contact te brengen met andere ondernemers, coaches en opleiders, helpt het platform ‘NLgroeit’ ondernemers in het MKB om een volgende stap in hun groeiproces te zetten.

6. Startups

StartupDelta is in het leven geroepen door het ministerie van Economische Zaken. Het versterkt het startup en scale up ecosysteem in Nederland en helpt innovatieve starters om internationaal verder te groeien. Naast StartupDelta zijn er ook verschillende startup incubators in Nederland, waaronder Rockstart & UtrechtInc.

7. Techniekpakt

In het Techniekpact hebben overheid en bedrijfsleven afgesproken dat wetenschap en techniek in het basisonderwijs worden opgenomen. Nederland wil graag mee blijven doen in de top en dus is het van belang dat er in de toekomst voldoende slimme en vakbekwame technici worden opgeleid.

(Bron: Financieel Dagblad)