Google Tag Manager (noscript)End Google Tag Manager (noscript)

Innovatienieuws

Een unieke kunstalvleesklier, een CO2-negatieve weg en een revolutionair vliegtuig. Er is een hoop gebeurd op innovatiegebied de afgelopen maand. We zetten een aantal niet te missen nieuwtjes op een rij.

De eerste CO2-negatieve weg in Nederland

Afgelopen maand is de eerste CO2-negatieve weg van Nederland in gebruik genomen. Sinds begin november rijden Zuid-Hollandse automobilisten tussen Den Haag en Poeldijk over de vernieuwde, verduurzaamde N211.

Het grote onderhoud aan de weg leverde 4.000 ton CO2-uitstoot op. Daar staat tegenover dat maatregelen tijdens de werkzaamheden, en de lange levensduur van de weg CO2-besparing en compensatie opleverden. Gecombineerd met innovaties zoals houten abri’s en vangrails, dynamische wegverlichting en duurzame fietspadtegels zorgde dat in totaal voor een CO2-besparing en -compensatie van 14.000 ton.

Lees meer over de CO2-negatieve weg.

Vliegen op ionische wind

Amerikaanse fysici hebben voor het eerst een vliegtuig gebouwd zonder bewegende delen. Het toestel heeft geen propellers of turbines, en wordt voortgedreven door zogeheten ionische wind. Hun onbemande vliegtuigje maakte tien vluchten van acht à negen tellen, en legde daarbij steeds zestig meter af.

Experts vergelijken het met de vlucht van de gebroeders Wright. Het vliegtuigje opent mogelijkheden voor een nieuwe generatie stille en mechanisch simpele vliegtuigen die geen uitlaatgassen produceren.

Lees meer over dit revolutionaire vliegtuig.

Hartinfarct nog preciezer voorspellen

De Groningse uitvinding AGE-reader blijkt ook bij mensen die gezond lijken een belangrijke voorspeller van toekomstige ziekte of overlijden te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC Groningen naar data-gegevens van bijna 73.000 deelnemers van Lifelines.

Met behulp van een AGE-reader kan de huisarts versuikeringsproducten in de huid meten, en zo binnen een minuut het risico dat iemand loopt op suikerziekte (type 2), hart- en vaatziekten of overlijden voorspellen.

De AGE-reader is al in 1996 uitgevonden, maar er is nog nooit zo’n grootschalig onderzoek gedaan naar de werking van het meetmiddel bij gezonde mensen.

Lees meer over de AGE-reader.

Draagbare kunstalvleesklier

Goed nieuws voor diabetespatiënten! Het duurt niet lang meer voordat een automatische kunstalvleesklier verkrijgbaar is in Nederland. Werktuigbouwkundige en suikerpatiënt Robin Koops ontwikkelde het medische apparaat. Technisch gezien is het klaar, maar Koops wacht nog op de benodigde certificeringen. Als deze rond zijn komt het apparaat volgend jaar op de markt.

Het apparaatje is met twee infuusslangetjes verbonden aan de buik en twee sensoren, waarmee het continu de bloedsuiker meet. Uniek aan deze kunstalvleesklier is dat hij insuline én glucagon toedient. Volledig automatisch stuurt het apparaatje zowel te hoge als te lage bloedsuikerwaarden bij. En dankzij een zelflerend algoritme past het apparaat zich aan de persoon die hem draagt aan.

Lees meer over de kunstalvleesklier.