Google Tag Manager (noscript)End Google Tag Manager (noscript)

8 regelingen voor startende ondernemers

In Nederland zijn er enkele regelingen in het leven geroepen om startende ondernemers tegemoet te komen. Hierbij een overzicht van de meest bekende regelingen.

1. Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is bedoeld om het starten van ondernemingen te stimuleren. Starters kunnen hierdoor in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal drie keer een extra bedrag van hun winst aftrekken. Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je wel:

  • Recht hebben op zelfstandigenaftrek;
  • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar niet meer dan twee keer gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek;
  • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar ten minste een jaar geen ondernemer zijn geweest.

2. Borgstelling MKB-kredieten

Als MKB-ondernemer kun je aanspraak maken op borgstelling voor een deel van het krediet. In dat geval kun je bij de bank meer geld lenen dan je op basis van jouw onderpand had gekregen. De financiële instellling kan namelijk bij de overheid een beroep doen op de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB).

3. MKB-Krediet

MKB-Krediet biedt startende ondernemers die op zoek zijn naar krediet verschillende mogelijkheden. Deze regeling van de overheid kan gezien worden als een zakelijke lening dat meestal varieert tussen de 50.000 en 250.000 euro.

4. Bijstandverlening zelfstandigen

Zelfstandige ondernemers kunnen op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) in veel gevallen aankloppen bij hun gemeente, provincie of waterschap voor financiële ondersteuning. Denk hierbij aan het verstrekken van een lening, krediet of een algemene aanvulling op je inkomen. Een belangrijke voorwaarde is dat je hiervoor jaarlijks ten minste 1225 uur aan je bedrijf moet besteden.

5. Erasmus for Young Entrepreneurs

Jonge ondernemers kunnen in aanmerking komen voor het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Dit programma biedt de mogelijkheid om voor een periode van maximaal zes maanden in een klein of middelgroot bedrijf van een ervaren ondernemer in een ander EU-land te werken en essentiële werkervaring op te doen.

6. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Indien jij door omstandigheden langdurig arbeidsongeschikt bent geraakt, kun je bij het starten van een bedrijf ook op de nodige ondersteuning rekenen. Denk bijvoorbeeld aan het recht op een starters- of voorbereidingskrediet, inkomenssuppletie of vergoedingen voor bijvoorbeeld een voorleeshulp of tolk.Dergelijke voorzieningen kun je het hele jaar door aanvragen bij het UWV.

7. Starten vanuit een WW-uitkering

Ontvang jij nu een WW-uitkering en overweeg je om voor jezelf te beginnen, maar ben je bang om jouw uitkering kwijt te raken? Dat hoeft niet. Het is namelijk mogelijk om met geheel (of gedeeltelijk) behoud van een WW-uitkering een eigen bedrijf te starten.

8. Investeringsfondsen: technostarters en creatieve starters

De regeling Seed Capital Technostarters maakt het mogelijk om in technostarters en creatieve starters te investeren. Er zijn meer dan twintig uiteenlopende fondsen waarop technische en creatieve startende ondernemers een beroep kunnen doen. Ieder fonds heeft zijn eigen strategie en hanteert bij de aanvraagprocedure specifieke criteria.

Meer informatie?

Voor meer informatie, neem contact op met een van onze consultants via de oranje knop of bel ons op 020-3655531.